Izrada Zubnih Navlaka (Krunica) Vračar i Crveni Krst

Izrada Zubnih Navlaka (Krunica) Vračar i Crveni Krst

Zubne krunice, poznate i kao zubne navlake, su  dizajnirane da pokriju oštećene, oslabljene ili deformisane zube, vraćajući im snagu, funkciju i estetiku. Ovaj  vodič se bavi vrstama, proceduralnim aspektima i osnovnim praksama nege povezane sa zubnim krunicama koje izrađujemo u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru.

Vrste zubnih krunica

Kod zubnih navlaka razlikujemo više vrsta u zavisnosti od materijala od kog su izrađene:

Metalo-keramičke krunice

PFM krunice imaju metalnu osnovu prekrivenu porcelanom, kombinujući snagu i estetiku. Pružaju izdržljivost i estetiku prirodnog izgleda, ali vremenom mogu pokazati tamnu liniju blizu linije desni. 

Bezmetalne krunice

Ove krunice su u potpunosti izrađene od keramike, nudeći odličnu estetiku. Bezmetalne krunice pružaju prirodan izgled bez metalne osnove, što ih čini idealnim izborom za prednje zube. Daju najlepše estetske rezultate. 

Krunice od cirkonijuma

Krunice od cirkonijuma su napravljene od jakog i izdržljivog keramičkog materijala poznatog po svom prirodnom izgledu. Ove zubne navlake nude odličnu snagu, izdržljivost i estetiku, pogodne su kako za prednje tako i zadnje zube. 

zubne krunice kalenić pijaca

Procedura izrade zubne krunice

Prva faza uključuje konsultacije sa na[im dežurnim stomatologom na Vračaru i pripremu. Stomatolog pregleda zub, priprema ga uklanjanjem karijesa ili oštećenja i preoblikuje ga kako bi se prilagodio krunici. Potom se uzimaju otisci pripremljenog zuba kako bi se napravila krunica po meri koja odgovara obliku, veličini i boji prirodnih zuba. Dok se trajna krunica izrađuje u našoj zubotehničkoj laboratoriji kod Kalenić pijace, postavlja se privremena krunica da zaštiti pripremljeni zub. Tokom sledeće posete, trajna krunica se cementira I  podešava se zagrižaj.

Uputstvo za negu zubnih krunica

Održavanje oralne higijene

Redovno četkanje i čišćenje koncem, posebno oko područja krunice, pomaže u sprečavanju nakupljanja plaka. Velika je zabluda da krunice ne moraju da se peru i održavaju kao prirodni zubi. Izbegavajte žvakanje tvrdih materija da biste sprečili potencijalno oštećenje krune. 

Redovni stomatološki pregledi

Zakazane posete stomatologu radi rutinskih pregleda osiguravaju integritet krunice i opšte oralno zdravlje. Ako ste skloni škrgutanju ili stiskanju zuba, noćni štitnik može zaštititi krunu i sprečiti oštećenje. 

Zubne krunice ili navlake nude svestrano i efikasno rešenje za restauraciju oštećenih ili oslabljenih zuba, pružajući snagu, funkcionalnost i estetiku. Razumevanje dostupnih tipova,  proceduralnih aspekata i pravilne  nege su sastavni deo održavanja dugovečnosti i efikasnosti zubnih krunica.

Konsultacije sa našim kvalifikovanim dežurnim stomatologom na Vračaru osiguravaju personalizovane planove lečenja, odgovarajući izbor krunica i uputstva o osnovnim načinima nege, doprinoseći optimalnom oralnom zdravlju i samopouzdanom osmehu.