Lečenje Gingivitisa (Povlačenja desni) Vračar

Lečenje Gingivitisa (Povlačenja desni) Vračar

Povlačenje desni (gingivalna recesija) ili Gingivitis je najčešća anomalija sluzokože usne duplje. Može se opisati kao pomeranje ivice desni prema vrhu korena zuba, pri čemu sam koren zuba postaje vidljiv, izložen i osetljiv na nadražaje. Već godinama uspešno lečimo Gingivitis u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru.

Ova anomalija nije nužno posledica parodontopatije (parodontoze), kao što se najčešće misli. Uzroci povlačenja desni mogu biti različiti:

  • urođeno tanka kost
  • specifičan tip desni
  • nepravilni pripoji mišića
  • trauma
  • nepravilna i agresivna tehnika pranja zuba
  • parodontopatija

Povlačenje desni (gingivalna recesija) može da zahvati jedan ili više zuba u isto vreme, sa  tendencijom da progredira. Tako, ova anomalija ne predstavlja samo estetski već i funkcionalni problem jer se udruženo sa povlačenjem desni povlači i kost koja okružuje zub, čime se tokom vremena gubi stabilnost zuba i on počinje da se klima.

lečenje povlačenja desni vračar

Jedini uspešan vid terapije povlačenja desni je hiruška terapija. Specijalista parodontologije će prilikom pregleda proceniti razlog  i tip povlačenja desni, kao i tendenciju daljeg povlačenja. Nakon toga, pristupa se jednoj od hiruških metoda koja je specifična za određenu vrstu gingivalne recesije. Nekada to uključuje primenu transplantata sluzokože uzetog sa nepca ( TVT, SMAT), korišćenje kolagenih membrana ( Mucoderm©, Mucograft©) ili PRF membrane dobijene iz krvi samog pacijenta. U toku operacije uklanjaju se i neki od faktora koji su inicijalno doveli do nastanka povlačenja desni. Svaka intervencija se radi u anesteziji i tok operacije je apsolutno bezbolan. Postoperativni tok  je bez većih tegoba a šavovi se uklanjaju nakon 10 -14 dana.