Lečenje Parodontopatije Vračar i Crveni Krst

Lečenje Parodontopatije Vračar i Crveni Krst

Parodontopatija  je  hronično i uvek progresivno oboljenje čiji je uzrok nagomilovnje zubnog plaka, koga čine ostaciiI naslage hrane na koje se praktično lepe bakterije formirajući kolonije. Ovo je pored karijesa najčešće oboljenje humane populacije. Ukoliko se zubni plak ne ukloni mehanički, četkanjem zuba i korišćenjem sredstava za održavanje interdentalne (medjuzubne) higijene kao sto su konac, interdentalne (medjuzubne) četkice, water pick aparat za tuširanje prostora izmedju zuba, kao i rastvori za ispiranje usta koji sprečavaju akumulaciju dentalnog plaka, doći ce prvo do upale desni-Gingivitisa, koji se može izlečiti adekvatnim tretmanom ultrazvučnog uklanjanja naslaga uz obaveznu obuku pacijenta i detaljno uputstvo o pravilnom održavanju oralne higijene.

Ova faza bolesti je jedina reverzibilna faza, što znaci da se bolest može u potpunoisti izlečiti jedino u ovoj fazi.

Gingivitis traje najviše do mesec dana, nakon čega prelazi u Parodontopatiju tzv. paradentozu ukoliko se ne leči. Gingivitis je praktično najranija faza parodontopatije. Ukoliko se ne leči, dalje nagomilavanje naslaga sa bakterijama stvoriće uslove sredine bez kiseonika gde počinju da se nastanjuju i razmnozavaju mnogo opasnije bakterije koje luče toksine kojima direktno razaraju tkivo koje vezuje zub u zubnoj časici za kost. Unistavanjem ovih vlakana tkiva dolazi do stvaranja prostora oko zuba koji postaje ispunjen unistenim tzv.nekrotičnim (izumrlim) tkivom, naslagama i ostacima hrane, bakterijama, otrovima koje luče bakterije koje tu sada zive i  izmenjenim i oštećenim zubnim tkivima ( cementom i dentinom ) usled dejstva bakterijskih toksina ( otrova iz bakterija ).

lečenje parodentopatije vračar i crveni krst

Dalje sve te patološke strukture: izumrlo tkivo, bakterije, bakterijski toksini, ostaci hrane ukoliko se ne uklone iz prostora oko zuba u okviru terapije parodontopatije ( ultrazvučno uklanjanje naslaga i obrade paradontalnog džepa ) dolazi do dalje propagacije infekcije u dubinu prostora. Bakterije sve intenzivnije u sredini koja im sve viče odgovara luče toksine (otrove) kojima se nastavlja razaranje tkiva. Kako se ovaj prostor sve više produbljuje, stvara se tzv. mrtav prostor i to nazivamo formiranjem Paradontalnog džepa.

Kada se bolest ne leči Paradontalni džep se produbljuje sve vise dok bakterije svojim delovanjem potpuno ne unište tkivo koje vezuje zub za okolnu kost i tada počinju da razaraju kost. Bakterijski toksini dovode do resorpcije kosti koja se parakticno “topi” i nestaje. Kada parodontalni džep napredujući u dubinu dodje do vrha korena zuba, znači da su u potpunosti uništeni tkivo koje vezuje zub u kosti kao i sama kost. Takav zub je potpuno izgubio potporu kosti – dolazi do terminalne faze parodontopatije  i posledičnog Ispadanja zuba.

Parodontopatija se uspešno leči! Terapija zavisi od uznapredovalosti oboljenja. Može biti konzervativna (obrada parodontalnih džepova i ultrazvučno uklanjanje naslaga) i hiruška (modifikovana režanj operacija po Vidmanu, tzv.MWRO operacija desni uz ugradnju veštačke kosti koja obezbeđuje stabilnost prirodnog zuba). O obliku terapije odlučuje parodontolog koji na pravilno izlečenim desnima stoji iza svog rada.