Popravka i Vađenje Zuba Vračar Kalenić Pijaca

Popravka i Vađenje Zuba Vračar Kalenić Pijaca

Popravka i vađenje zuba su najčešće intervencije u našoj stomatološkoj ordinaciji na Vračaru. Popravke zuba često uključuju i lečenje zuba čije trajanje zavisi od stepena oštećenja zuba ili desni. U najvećem broju slučajeva popravka zuba se završava postavljanjem zubnih plombi.

Ugradnja Plombi kod Kalenić Pijace

Zubne plombe su fundamentalni aspekt  stomatologije, čiji je cilj obnavljanje zuba oštećenih karijesom ili traumom. Ovaj sveobuhvatni vodič istražuje proceduru, materijale, vrste i potencijalne probleme povezane sa zubnim ispunima. 

Procedura kod postavljanja zubnih plombi

 • Procena: Stomatolog pregleda zub, često uz pomoć rendgenskih snimaka, kako bi odredio stepen karijesa ili oštećenja.  
 • Anestezija: Lokalna anestezija se obično primenjuje da bi se utrnulo područje oko zahvaćenog zuba pre procedure. 
 • Uklanjanje karijesa: Stomatolog uklanja karijes ili oštećeni deo zuba pomoću specijalizovanih instrumenata, ostavljajući čist prostor za ispun. 
 • Postavljanje plombe: Odabrani materijal se postavlja u pripremljenu šupljinu, oblikuje tako da odgovara konturama zuba i očvršćava posebnim svetlosnim ili hemijskim procesom. 

U zavisnosti od materijala ispune u našoj ordinaciji na Vračaru vršimo ispune sledećih vrsta plombi:

 • Kompozitna smola: Materijal boje zuba sastavljen od plastičnih i staklenih čestica. Estetski je prijatan i dobro se vezuje za zub, ali možda neće biti tako izdržljiv kao drugi materijali i može se vremenom obojiti. 
 • Amalgam: Metalno punjenje sastavljeno od različitih metala, uključujući srebro, živu, kalaj i bakar. Amalgamske plombe su jake, izdržljive i isplative, ali su uočljive zbog svoje srebrne boje. 
 • Porcelan: Napravljene da odgovaraju boji zuba, porcelanske plombe su veoma otporne na bojenje i nude odličnu izdržljivost. Izrađuju se po meri u zubotehničkoj laboratoriji i zahtevaju više poseta za postavljanje. 
 • Zlato: Zlatne plombe su izdržljive i dugotrajne, ali je njihov izgled prilično uočljiv zbog boje. One su skuplje i zahtevaju više poseta poput porcelanskih ispuna. 

Pored različitih vrsta ispuna takođe razlikujemo direktne i indirektne zubne plombe.

 • Direktne plombe: One se postavljaju direktno u pripremljenu šupljinu tokom jedne posete. Kompozitne smole i amalgamske plombe spadaju u ovu kategoriju. 
 • Indirektne plombe (inleji/onleji): Napravljene po meri u zubotehničkoj laboratoriji i potom zalepljene na svoje mesto, indirektne plombe poput porcelana ili zlata zahtevaju dve posete za postavljanje. 
popravka zuba vracar i crveni krst beograd

Problemi sa osetljivošću i alergijama po postavljanju plombe

Osetljivost: Nakon postavljanja plombe uobičajena je privremena osetljivost na vruće ili hladno. Obično nestaje u roku od nekoliko nedelja. Međutim, ako se osetljivost nastavi ili se pogorša, to može ukazivati na problem na koji treba obratiti pažnju. 

Zabrinutost zbog alergija: Neki pojedinci mogu biti alergični na određene materijale, posebno na one na bazi metala kao što je amalgam. Alergijske reakcije na plombe su retke, ali mogu uključivati lokalizovani otok, osip ili svrab. 

Nega  i upravljanje osetljivošću: 

 • Dobra oralna higijena: Održavajte redovno četkanje, čišćenje koncem i preglede zuba kako biste osigurali dugovečnost plombe i sprečili dalje propadanje. 
 • Izbegavanje ekstremnih temperatura: Ograničite izlaganje veoma vrućoj ili hladnoj hrani i napitcima ako osetite osetljivost nakon punjenja. 

Lečenje alergija i alternative: 

Ako sumnjate na alergiju na određeni materijal za punjenje, razgovarajte o alternativnim opcijama sa svojim stomatologom. Testiranje na alergije može pomoći u određivanju odgovarajućih materijala za stomatološki rad. 

Zubne plombe igraju ključnu ulogu u obnavljanju zuba pogođenih karijesom ili oštećenjem. Razumevanje procedure, različitih materijala za punjenje, tipova i potencijalnih problema sa osetljivošću ili alergijama je ključno za donošenje informisanih odluka o vašoj oralnoj zdravstvenoj nezi. 

Vađenje Zuba Vračar i Crveni Krst

Vađenje zuba je uobičajena stomatološka procedura u našoj ordinaciji kod Kalenić pijace i ona se izvodi iz različitih razloga, uključujući ozbiljno propadanje, oštećenje, teskobu ili infekciju. Iako je to često jednostavan proces, razumevanje procedure, potencijalnih rizika i nege nakon ekstrakcije je ključno.

Pre vađenja, stomatolog ili oralni hirurg će pregledati stanje zuba u ustima kao i na rendgenskim snimcima i razgovarati o proceduri, opcijama anestezije i mogućim komplikacijama. Naš stomatolog može prepisati antibiotike ako postoji infekcija. 

 • Anestezija: Lokalna anestezija se koristi kako bi se obezbolilo mesto ekstrakcije. Za složene ili višestruke ekstrakcije može se preporučiti analgosedacija. 
 • Ekstrakcija: Koristeći specijalizovane instrumente, stomatolog olabavi zub unutar njegovog ležišta i nežno ga uklanja. U slučajevima kada je zub slomljen, hirurško vađenje koje uključuje rezove i uklanjanje kosti može biti neophodno. 
 • Zatvaranje: Nakon ekstrakcije, stomatolog stavlja gazu preko rane da bi kontrolisao krvarenje. Ponekad se za zatvaranje rane koriste šavovi. 
vađenje zuba kalenić pijaca vračar

Rizici i moguće komplikacije povezane sa vađenjem zuba

Dok je vađenje zuba rutinska procedura, mogu se pojaviti potencijalni rizici i komplikacije, uključujući: 

 • Suva alveola: Bolno stanje gde se krvni ugrušak na mestu ekstrakcije ne formira ili se prerano pomera. 
 • Infekcija: Mogu se pojaviti infekcije nakon ekstrakcije, koje izazivaju otok, bol i groznicu. 
 • Oštećenje nerava: Retko, obližnji nervi mogu biti oštećeni tokom postupka, što dovodi do utrnulosti ili peckanja. 
 • Problemi sa sinusima: Vađenje gornjih zuba, posebno u zadnjem delu usta, može izazvati probleme sa sinusima ako je zahvaćena sinusna šupljina. 
 • Prekomerno krvarenje: Neka krvarenja su normalna, ali preterano krvarenje može zahtevati medicinsku pomoć. 

Nega i oporavak posle procedure vađenja zuba

Posle ekstrakcije zuba neophodno je pridržavati se određenih koraka kako bi rana što je moguće brže zarasla.

 • Krvarenje: Nežno ugrizite gazu koju vam je dao stomatolog da biste kontrolisali krvarenje. Zamenite je kada se natopi i izbegavajte snažno ispiranje, mućkanje ili pljuvanje kako biste sprečili pomeranje krvnog ugruška. 
 • Upravljanje bolom: Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta ili propisani lekovi mogu pomoći u upravljanju nelagodnošću. NE UZIMATI lekove koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu (Asprin, Andol..)! U prva 24h stavite hladne obloge (spolja) kako biste smanjili otok
 • Ograničenja u ishrani: Držite se meke hrane i izbegavajte vruće tečnosti ili žvakanje na mestu ekstrakcije da biste olakšali zarastanje. 
 • Oralna higijena: Nastavite sa pranjem zuba uobičajeno ali u početku izbegavajte mesto vađenja. Posle prva 24 sata, nežno isperite vodom da bi područje bilo čisto. 
 • Izbegavajte pušenje: Uzdržite se od pušenja jer može ometati proces zarastanja i povećati rizik od komplikacija. 
 • Praćenje: Posetite zakazane sastanke za praćenje kako biste pratili zarastanje i rešili sve probleme. 

Koliko traje oporavak posle vađenja zuba?

Vremenski okvir po vađenju zuba izgleda ovako:

 • 24 sata: Počinje početno zarastanje, a neka nelagodnost ili otok mogu da potraju. 
 • 1-2 nedelje: Mesto ekstrakcije postepeno zarasta, a svi upotrebljeni šavovi će se rastvoriti ili ukloniti. 
 • Nekoliko nedelja: Dolazi do potpunog zarastanja tkiva desni, a na mestu vađenja zuba počinje da se stvara nova kost. 

Obavezno kontaktirajte dežurnog stomatologa ili oralnog hirurga ako osetite: 

 • Prekomerno krvarenje koje ne prestaje nakon pritiska. 
 • Jaki bol koji se ne ublažava prepisanim lekovima. 
 • Znake infekcije kao što su groznica, povišena temperatura, uporni otok ili neprijatan ukus ili miris sa mesta ekstrakcije. 

Ekstrakcija zuba, iako je uobičajena stomatološka procedura, zahteva odgovarajuću negu i pažnju nakon operacije kako bi se obezbedilo optimalno zarastanje i sprečile komplikacije. Razumevanje procedure, pridržavanje uputstava za naknadnu negu i traženje hitne pažnje ako se pojave komplikacije su sastavni aspekti uspešnog oporavka. 

Konsultacije sa dežurnim stomatologom osiguravaju prilagođeni plan lečenja i smernice tokom procesa ekstrakcije, kako bi oporavak bio lakši i brži.