Zubna Protetika Vračar i Crveni Krst

Zubna Protetika Vračar i Crveni Krst

Savremena stomatologija zabeležila je izuzetan napredak u lečenju i poboljšanju dentalne funkcije i estetike. Zubne nadoknade igraju ključnu ulogu u ovoj oblasti, pomažući pojedincima da povrate oralno zdravlje i samopouzdanje. Protetske nadoknade  su dizajniranie da zamene nedostajuće zube ili oralne strukture, zadovoljavajući I estetski I funkcionalni aspekt nadoknade izgubljenih zuba. 

Različite Vrste Zubnih Nadoknada

U našoj dežurnoj stomatološkoj ordinaciji kod Kalenić pijace izrađujemo različite vrste zubnih nadoknada u zavisnosti od želje pacijenta i optimalnog rešenja problema.

Zubni Implantati

Zubni implantati su titanijumski “šrafovi” koji se hirurški ugrađuju u kost vilice kako bi zamenili korene zuba koji nedostaju. Oni služe kao čvrsta osnova za razne restauracije. Implantat se spaja sa kosti u procesu koji se naziva oseointegracija, pružajući stabilnost sličnu prirodnim zubima. Jednom integrisani, implantati mogu da podrže pojedinačne krune, mostove ili čak proteze. Implantati su poznati po svojoj izdržljivosti, prirodnom osećaju i sposobnosti da spreče gubitak kostiju u vilici. 

Zubne Proteze

Proteze su protetske nadoknade dizajnirani da zamene nedostajuće zube i okolna tkiva. Postoje dve glavne vrste: parcijalne proteze I totalne proteze. Parcijalne proteze se koriste kada u vilici preostane određeni broj prirodnih zuba i različitim sistemima se pričvršćujuću na njih.

zubna protetika kalenić pijaca

Totalne proteze zamenjuju ceo luk nedostajućih zuba i oslanjaju se direktno na desni. Obe vrste zubnih proteza su izrađene od akrila ili kombinacije akrila i metala, pružajući funkcionalnost i vraćanje estetike lica. Mogu se izvaditi iz usta, pa se zato zovu  “mobilne protetske nadoknade”.

Zubni Mostovi

Zubni mostovi premošćuju prazninu nastalu nedostatkom zuba. Sastoje se od  veštačkih zuba koji nadoknađuju prazninu zuba koji nedostaju i kruna na postojećim prirodnim zubima ili implantatima. Krunice deluju kao uporišta obezbeđujući stabilnost mostu. Zubni mostovi su protetske nadoknade koje se ne mogu slobodno ukloniti (fiksirani su). Vraćaju sposobnost pravilnog žvakanja i govora pri čemu poboljšavaju izgled osmeha. 

Zubne Krunice

Zubne krunice su navlake  koje pokrivaju oštećene ili oslabljene zube. Vraćaju zubu oblik, snagu i izgled. Krunice se obično koriste za zube sa velikim karijesom, prelomima ili nakon tretmana kanala korena. Mogu se napraviti od različitih materijala, uključujući keramiku, metal ili kombinaciju ova dva, u zavisnosti od specifičnosti problema i preferencije pacijenta.

Zubne Fasete

Zubne fasete su tanke keramičke ljuspice koje se vezuju samo na prednju površinu zuba, kako bi poboljšale njihov izgled. Obično se prave od porcelana ili kompozitne smole i odlična su opcija za poboljšanje boje, oblika i poravnanja zuba. Fasete su minimalno invazivne u poređenju sa krunicama i mogu da reše probleme kao što su promena boje i manja neusklađenost pri čemu pružaju prirodan i estetski sjajan rezultat. 

Ortodontski aparati

Ortodontski aparati su dizajnirani da isprave nepravilno postavljene zube i probleme sa zagrižajem. Ne treba ih mešsti sa protetskim nadoknadama.  

Ortodontske proteze (fiksne proteze) se sastoje od bravica pričvršćenih za zube i povezanih žicama, koje postepeno pomeraju zube u željeni položaj.  

Prozirni alajneri, kao što je Invisalign, su set providnih, plastičnih folija koje se mogu ukloniti i koje pružaju diskretnu alternativu za ortodontski tretman, pogodnije su za blage do umerene neusklađenosti. 

Inleji i Onleji

Inleji i onleji su indirektne restauracije koje se koriste kada je zubu potrebno više od plombe, ali manje od krune. Inleji se uklapaju u kvržice zuba, dok onleji pokrivaju jednu ili više kvržica. Izrađuju se u laboratoriji, od materijala poput porcelana ili kompozitne smole, a zatim se cementiraju na zub. Inleji i onleji su konzervativne opcije koje čuvaju prirodniju strukturu zuba u poređenju sa krunicama. 

Proteze podržane implantatima

Proteze podržane implantatima koriste zubne implantate kao sidra za različite nadoknade. Na primer, most na implantatima zamenjuje nedostajuće zube uz podršku implantata, a ne prirodnih zuba. Proteze podržane implantatima nude poboljšanu stabilnost i sprečavaju probleme koji se obično povezuju sa tradicionalnim protezama, kao što su klizanje ili nelagodnost. Ovakve proteze su znatno redukovane u veličini i masi tako da su mnogo prijatnije za nošenje. Idealno su rešenje kod bezubih pacijenata. 

Razumevanje opsega dostupnih stomatoloških tretmana omogućava pacijentima I  stomatolozima da izaberu najprikladnije rešenje na osnovu specifičnih potreba, preferencija i stanja oralnog zdravlja. Svaka vrsta proteze ima svoje jedinstvene prednosti, a izbor zavisi od faktora kao što su stepen gubitka zuba, opšte oralno zdravlje i individualni način života. Uvek se konsultujte sa Vašim dežurnim stomatologom na Vračaru kako biste odabrali najbolji način terapije za Vas.